keskiviikko 3. toukokuuta 2006

Neurooseista

Sillä tapaa olen neuroottista sorttia, että useinkin lähtöni kotoa viivästyy viidellä minuutilla. Tarkistettava on ainakin, ettei kahvinkeitin (joka on varustettu automaattikatkaisijalla, järk. huom.) ole jäänyt päälle, että tietokone on kiinni, että stereot ovat kiinni, ettei Pekka (kissa) ole kaapissa, että avaimet ovat taskussa, että wc-pönttö on vedetty, että sen kansi on kiinni, että ikkunat eivät ole jääneet auki ja ettei liesi ole jäänyt päälle. Useinkin tiedän, etten ole koko aamuna käyttänyt kahvinkeitintä, liettä, ikkunoita, ovia, Pekkaa (kissa), enkä stereoita, mutta silti jokin vakuuttaa minulle, että katsominen kannattaa.

Lisäksi usein tapahtuu niin, että jo matkalla keittiöön olen eksynyt ajatuksissani jo toisaalle, enkä tällöin jälleen ulko-ovelle kulkiessani muista, oliko se liesi pois päältä vai ei.

Onkin ihanan helppoa lähteä kotoa, jos joku muu (yleensä S.) vielä jää sinne, kun painan oven perässäni kiinni.

Toinen pakkoliikehdintä, joka tuntuu samalta (kuiva, karhea, nihkeä, viileä, hieman ahdistava) on pakollinen kaikkien mahdollisten jatkuvaa tai tasaisen epäjatkuvaa informaatiovirtaa suoltavien www-tahojen tarkkailu. Luen useaa blogia, kirjoitan foorumeihin, seuraan muutamaa uutisryhmää ja tarkkailen kahta sähköpostia useammin kuin uskallan myöntää. Pakkoliikkeet alkavat yleensä silloin, kun pitäisi tehdä jotain järkevää. Kuten nyt.

"Pitää tsekkaa oks joku käyny kommaa"

On näillä tietoverkkoulokkeilla toki hyvätkin puolensa. Ne aktivoivat osaltaan maalaamaan, kuuntelemaan musiikkia, keskustelemaan ja keksimään juttuja. Toisin kuin sijaistekemisajastani huonolla menestyksellä kilpaileva televisio.

2 kommenttia:

  1. Neurooseissa pisti pari silmään outoina: "tietokone on kiinni" - miksi tietokone pitäisi sammuttaa, sen käynnistämisessähän kestää aika pitkään ja siinä pyörivään palvelinohjelmistoonkin voi joskus haluta saada yhteyden (ja vielä tietysti kuka kunnon nörtti tietokonettaan sammuttaa); "wc-pöntön [...] kansi on kiinni" - miksi kansi pitäisi jättää kiinni hidastamaan toimintaa jos vaikka palaa illalla baarista ja on niin maan vietävä kusihätä.

    Tunnustusten hengessä voin todeta itse katsovani aika usein illalla tietokoneelta aina "vielä yhden" jakson suosikkisarjaa vaikka kuinka hyvin tietää, että aamulla on aikainen herätys. Vielä kun muistaa että toi on niin hyvä jakso toi seuraava.

    Muista pakkoliikkeistä kaikille on tietysti tuttu se siivousvimma, joka alkaa edellisenä iltana ennen tenttiä, vaikka muuten olisi ollut iloisesti kuukauden siivoamatta.

    VastaaPoista
  2. Tietokoneen kytkeminen pois päältä tuntuu vain jotenkin turvalliselta. En tiedä miksi.

    Wc-pöntön kansi tulee olla kiinni siitä syystä, että Pekka (kissa) menee usein juomaan avonaisesta wc-pöntöstä ja se touhu näyttää yleensä siltä, että hukkuminen ei ole kovinkaan mahdotonta. Ja ainakin vessanpöntössä käynyt puolimärkä kissa (Pekka) makaamassa valkoisella päiväpeitolla ei ole kiva asia. Olkoonkin, että wc-pöntön vesi on usein ainakin lähes juomakelpoista.

    Lisäksi, jos pöntössä uiskentelee jokin paperi, tahtoo luontokappaleemme usein repiä sen noin 15 osaan ja piilottaa osat eri paikkoihin asuntoamme.

    Siivousvimma on myös kovin tuttu.

    VastaaPoista