tiistai 9. toukokuuta 2006

Piirretään sakset

Tiedätte varmaan tilanteen, kun pitäisi taas piirtää sakset, eikä siitä helvetti tule yhtään mitään. Tuskaisen ähellyksen jälkeen paperilla on jälleen täysin käyttökelvottoman näköinen leikkuulaite. Kuitenkin armoton kello tikittää ja saksien pitäisi olla jo valmiit. Mikä eteen?

Olen itsekin pitkän piirtäjänurani aikana joutunut piirtämään monet sakset. Ennen se olikin vastenmielistä ja siihen käytetty aika ei mitenkään näkynyt lopputuloksessa. Oivalsin kuitenkin jotain aivan olennaista saksien piirtämisestä tässä aivan vast'ikään. Ja mikä parasta, aion jakaa oivallukseni kanssanne, rakkaat Te.

Tulette vielä ihmettelemään, kuinka ikinä aikaisemmin olette voineet.

Saksten piirtäminen lähtee keskeltä, ts. siitä pyöreästä tapista, joka liittää saksen rakenneosaset, sakset, toisiinsa. Tämän jälkeen on hyvä piirtää kaksi suoraa viivaa siten, että ne risteävät aivan tapin yläpuolelta. Kas näin:



Tämän jälkeen piirretään tapin alapuolelle kahden suoran viivan muodostaman x-kirjaimen sisäpuolelle kaksi lyhyempää, pidempien viivojen kanssa samansuuntaista viivaa, jotka sojottavat kohti tapin keskustaa. Näin:



Ja seuraavassa hetkessä piirretäänkin jo terät: Lyhyen viivan päästä jatketaan eteenpäin, mutta tappia väistäen! Oikeanpuoleinen lyhyt viiva lähtee väistämään tappia vasemmalle ja vasemmanpuoleinen oikealle. Väistöliikkeen jälkeen suunnataan kohti pidempien viivojen kärkiä. Huomatkaa: Tässä vaiheessa voi hieman tyylitellä, jos osaa. Ei kannata.


Sakset alkavat jo hahmottua. Huomaattekin jo varmaan, mitä jäi puuttumaan. No tietysti kahvat! Niidenkin piirtämisessä voidaan ottaa tiettyjä vapauksia, mutta helpointa vaan, kato, ku piirrät iha vaan niinku sanotaan, etkä lähe kehittelee mitää vitu ihmeitä hä oksselvä?

Tommoset ku teet:



Noin! Siinä on sakset, jotka menevät läpi mistä tahansa seulasta. Muodollisesti pätevät, tyylikkäät, ajattomat sakset. Eikä mennyt kauaa. Nyt voit piirtää sakset miltei koska tahansa ja mihin tahansa! Kokeile, mahtuuko sakset piirtämään kätevästi sängyn alle! Koeta värittää saksesi! Mieti, minkä väriset kahvat saksissa on? Entä terä?

Huomaa, että tässä piirrettiin sakset näin päin. Osaatko toisin päin?

Mieti, ovatko nämä edes sakset:


4 kommenttia:

  1. Kiitos vinkeistä,
    mutta kuinka piirretään
    lihapullasakset (chez marius 33e)?

    VastaaPoista
  2. Ihahhyvin saa piirrettyä vapaalla kädelläkin.

    Mutta silloin ne menee usein ns. vituiksi, vaikkeivät niiltä (vituilta tai saksilta) näytäkään. Eli hyvä tutoriaali, laita dA:iin, saat DD:n. Kun ne sille kehystutoriaalillekin antoi.

    VastaaPoista
  3. Sitä mää vaan, että niinku anglo-sakstiset sakset! Ehehe! Ei vittu, mun piti säästää tuo elokuvasäätiötä ja Irinaa varten. Noh, toivottavasti se ei lue tätä blogia.
    Ja muistakaa kattoa "Leikin varjolla"! Terkkuja täältä Nakkilasta!

    VastaaPoista
  4. Arille: Ole hyvä. Mariuun lihapullasakset piirretään muuten samalla tavalla, mutta ohjeen kohdassa "mutta", piirretäänkin kaari, suora, kolmio sekä neljä ympyrää päällekkäin. Onnea yritykseen!

    Tumu-Pekkalle: Niin saakin. Pitääkin käydä katsomassa tuo kehystutska, mutta siltikin: dA saa puolestani säilyä sakstutoriaalitta.

    Timo Koivusalolle: Painu ny helvettiin!

    VastaaPoista